Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet våldsutsatta kvinnor ökar: ”Pandemin var ett helvete” Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Antalet våldsutsatta kvinnor ökar: ”Pandemin ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 sökte 463 kvinnor stöd hos kvinnojouren i Uppsala. Det är nästan 60 stycken fler än 2020. Ökningen tros bero på flera faktorer, bland annat coronapandemin.

– Vi har haft många kvinnor som beskrivit pandemin som ett helvete eftersom de blivit inlåsta med sin man, säger Susann Stambolidou-Tellebo, verksamhetsansvarig Uppsala kvinnojour.

På grund av det höga trycket tvingades kvinnojouren att stänga sin telefonlinje i december 2021. Det fanns helt enkelt inte resurser att ta emot nya kvinnor i sitt skyddade boende. Nu är verksamheten igång som vanligt, men risken finns att ökningen fortsätter.

– Målet för oss är att inte existera. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som inte borde finnas, därför vill vi att behovet av kvinnojouren ska minska, men där är vi inte i nuläget, säger Susann Stambolidou-Tellebo.

I klippet: Följ med till Uppsala kvinnojour och se vad ökningen beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.