Torbjörn Björlund (V) ledamot i Uppsala kommunfullmäktige. Foto: Uppsala kommun/TT

Antisemitiska plakat flankerade pro-palestinsk manifestation – V-politiker bland talarna

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls en pro-palestinskt manifestation i Uppsala arrangerad av en pro-palestinsk föreningen. Bland de inbjudna talarna på plats fanns Torbjörn Björlund (V) ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala och ordföranden för Ship to Gaza Sverige och tidigare Uppsalapolitikern Jeannette Escanilla (V). Talen på plats flankerades av plakat med antisemitiska budskap.

I lördags, 11 maj, manifesterade ett hundratal personer i centrala Uppsala. Manifestationen var en pro-palestinsk manifestation, med mål om att uppmärksamma den palestinska frågan: “för ett fritt och demokratiskt Palestina” beskrev Vänsterpartiet Uppsala manifestationen på sin Facebooksida.

Bland de inbjudna talarna fanns Torbjörn Björlund (V) ledamot i Uppsala kommunfullmäktige och ordföranden för Ship to Gaza Sverige och tidigare Uppsalapolitikern Jeannette Escanilla (V).

Flera av talen under manifestationen flankerades av plakat med antisemitiska budskap. Det visar bilder som SVT Uppsala tagit del av.

”Grovt antisemitiska framställningar”

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) kommenterar händelsen:

”Bland banderoller och plakat syntes flera bilder av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, framställd som en vampyr med davidsstjärna i pannan, ätandes palestinska barn. Bildspråket är en direkt parallell till grovt antisemitiska framställningar av 'judar' kända från historien.”

– Jag blev inbjuden för att tala om situationen i Gaza och det var det som jag gjorde där. Jag var koncentrerad på mitt tal. Självklart ska jag vara uppmärksam på detta i fortsättningen. Att bli anklagad som antisemit är väldigt allvarligt, men jag håller med kritiken angående plakaten. Det är absolut inget som jag står bakom, säger Jeannette Escanilla till SVT Uppsala.

– Det speglar på intet sätt de åsikter som Ship to Gaza står för. I vår kamp för att bryta den israeliska blockaden och stödja invånarna i Gaza accepterar vi inga anti-judiska uttalanden eller uttryck. Vi motsätter oss all antisemitism och andra former av rasism.

”Hade jag sett dem”

Även Torbjörn Björlund (V) tar avstånd ifrån plakaten.

– Hade jag sett dem hade jag naturligtvis agerat. Plakaten är antisemitiska och ska inte vara med, säger han.

Enligt Torbjörn Björlund hade varken Vänsterpartiet som parti eller Ship to Gaza något med plakaten att göra.

Men har du inte ansvar för vilket forum du talar i?

– Jag har haft samarbeten med denna arrangörsföreningen tidigare, och vi är båda måna om kärnfrågan, och jag har alltid varit trygg i att de tagit sitt ansvar. Har det varit någonting har de alltid tagit bort det direkt. Men detta är som jag säger inte acceptabelt. Hade jag sett det hade jag naturligtvis agerat.

”Saknar trovärdighet”

SKMA skriver vidare i sitt uttalande:

”Björlund uppfattar sig sannolikt som en antirasist. Men en antirasism som på detta sätt tolererar rasistiska framställningar för att de av en eller annan anledning 'behövs' är ingen antirasism och saknar trovärdighet.”

– Utifrån deras utgångspunkt har de ju naturligtvis rätt. Jag är en antirasist och tar avstånd ifrån alla antisemitiska budskap. Men detta blev fel, och det får jag stå för nu.

Misstag säger du, men har du inget ansvar i detta?

– Jag har varit väldigt tydlig och kommer vara väldig tydlig framöver gentemot bland annat denna förening: detta är oacceptabelt. Mitt mål är att lyfta frågan kring det palestinska folkets situation och sådana här typer av saker motverkar bara det.

Antisemitismen i Sverige

De svenska resultaten i undersökningen från EU:s byrå för grundläggande rättigheter: (Över 1.000 svenska judar svarade)

  • 82 procent ansåg antisemitism som ett stort eller ett ganska stort problem
  • 91 procent säger att det antisemitismen har ökat
  • 35 procent undviker att bära judiska symboler
  • 35 procent funderar på att flytta ifrån Sverige av säkerhetsskäl

Alla ovanstående variabler har ökat sen förra mätningen 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.