Nätapotek bygger jättelager i Morgongåva

Uppdaterad
Publicerad

E-handelsbolaget Apotea växer så det knakar. Nu utökar man lagerytorna på distributionscentret i Morgongåva företagspark.

En enorm lagerlokal börjar ta form i Morgongåvas logistikkluster. Det är Apotea, vars affärsverksamhet bygger på försäljning av läkemedel på nätet, som behöver större ytor. Företaget omsatte 691 miljoner kronor under första halvåret 2017, vilket var 50 procent högre än föregående år.

Det är bara två år sedan företaget lämnade sina dåvarande lokaler på 700 kvadratmeter och flyttade in i en byggnad på 5.000 kvadrat. Nu är det dags igen.

– Vi trodde att det skulle räcka, men eftersom tillväxten har varit väldigt snabb insåg vi att det redan blivit fullt, säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Tar höjd

Nu har man påbörjat bygget av en 38.000 kvadratmeter lokal, motsvarande en yta på cirka fem elvamanna-fotbollsplaner.

De nya lokalerna byggs för för Apoteas lager- och distributionsverksamhet. Till en början kommer man även att hyra ut lokalyta till företagets systerbolag.

– Vi växer jättefort och får 10.000 nya kunder i veckan och för att kunna lagerföra fler produkter behöver vi mer yta. Vi kan inte bygga ny kåk varje år så vi tar lite höjd för att kunna fortsätta att växa, säger Pär Svärdson.

LÄS MER: Nätapotek kritiseras av tidigare anställda

Fler arbetstillfällen

I dag jobbar omkring 250 farmaceuter och lagerarbetare på företaget i Morgongåva. Inom några år kan tillväxtplanerna innebära hundratals nya arbetstillfällen.

– Vi räknar med en fördubbling av arbetsstyrkan inom ett eller två år. Det kommer att vara kommunens i särklass största arbetsgivare, säger Pär Svärdson.

Apotea planerar att flytta in i de nya lokalerna i februari 2018.

Enligt uppgift väntas nätbokhandeln Adlibris, som också finns i företagsparken, ta över Apoteas nuvarande lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.