Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fladdermusen som bllivit biten av en katt är bara ett exempel på djurbilder. Fler finns i klippet ovan. (Varning för starka bilder) Foto: SVA/SVT

SVA släpper blodig julkalender – ”Äckligt och intressant”

Uppdaterad
Publicerad

Har Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala gjort årets ”slabbigaste” julkalender? SVA väcker i alla fall uppmärksamhet med sin ovanliga lucköppning, som visar bilder på döda djur.

SVA undersöker varje år tusentals djur – både tama och vilda. I årets julkalender, den tredje i ordningen, visar SVA:s patologer upp bilder från obduktioner av djur.

Bakom luckorna på Instagram finns till exempel en katthjärna och en ihjälbiten fladdermus.

– Kalendern rör sig på gränsen mellan äckligt och intressant och intresset är stort – många vill veta vad som händer med djuren. Vi kan bidra med att förklara till varför de dör, säger Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär på SVA.

Har ni fått fler följare på Instagram nu?

– Ja, det ökar ständigt från år till år. De flesta är folk med djurintresse – jägare och djurägare. Och så en hel del veterinärstudenter.

”Visa mer”

Så det är ingen som blir äcklad?

– Nej, tvärtom – många kommenterar att de vill att vi ska visa mer.

Vilken lucka ska de känsligaste skippa?

– Jag kommer inte ihåg numret, men vi har en vildsvinslunga på bild där ett litet korn från något sädesslag krupit ned och orsakat en lunginflammation, säger Karin Olofsson-Sannö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer