Vid Tomta Gravfält i Knivsta är flera gravar från stenåldern, bronsåldern och järnåldern förstörda. Foto: Google earth/Robin Lucas

Arkeologens reaktion på de förstörda fornminnena: Herre gud det där är ju gravar

Publicerad

När arkeologen Robin Lucas var ute på runstensinventering i Knivsta och åkte förbi Tomta gravfält så gjorde han en chockerande upptäkt.

Stora skador på flera av gravarna kunde direkt konstateras av arkeologen.

-J ag var på väg till ett par runstenar som ligger lite längre upp längs vägen, sen så såg jag det här och tänkte ”herre gud det där är ju gravar”, säger Robin Lucas, arkeolog.

Det arkeologen kunde se på platsen var att fyra förhistoriska gravar var skadade. Två av dem så pass att det gick att se gravarnas inre konstruktion.

Skadade sedan tidigare

Gravfältet vid Tomta i Knivsta förtecknades i riksantikvarieämbetet 1979. Redan då beskrevs det ha skador på sidan där vägen ligger. Men arkeologen Robin Lucas bedömer att de skador han påträffade i början av maj inte är mer än ett par dagar gamla.

– Skadorna är mycket färska, jag skulle tro att de tillkom dagarna innan, säger han.

Det är inte ovanligt att fornlämningar skadas. Riksantikvarieämbetet uppskattar att nästan hälften av alla fornlämningar i skogsområden skadas,många i samband med markarbeten.

”Vi vill få tag på de som gör saker av okunnighet”

Att fornminnen ofta skadas håller Roger Edenmo, chef på kulturmiljöenheten på länsstyrelsen i Uppsala med om. Han tror dock inte att de som gör det har för avsikt att förstöra. Det hela handlar snarare om okunskap, menar han.

Roger Edenmo, chef på Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Uppsala

– Utgångspunkten är att man inte får skada fornlämningar, de är skyddade enligt lag, så på så sätt ser vi allvarligt på det. Jag tror dock inte att man avsiktligt förstört här, men om man gjort  det på grund av okunskap så vill vi att de ska få reda på det, säger han.

Kan bli läge att renovera

Det är omöjligt att återställa någonting som är förstört konstaterar Roger Edenmo. Däremot kan de arbeta förebyggande för att ytterligare skador inte ska ske genom att till exempel säkra upp diket som nu finns vid gravfältet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivsta

Mer i ämnet