”Det är inte så kul när vinden ligger på”, säger Janne Forstén som bor 100 meter från sandmagasinet i Dannemora. Foto: SVT

Varnar för arsenik i Dannemora – crossåkare gör att giftet sprids

Uppdaterad
Publicerad

Det damm som virvlar upp när motorcrossåkare kör på sandmagasinet i Dannemora innehåller höga halter arsenik. Länsstyrelsen varnar nu för riskerna med att få i sig dammet – något som Janne Forstén exponeras för när vindarna ligger på mot hans tomt.

Under våren gjordes mätningar av flera skadliga ämnen i området på och omkring det så kallade sandmagasinet i Dannemora – en gammal deponi för gruvavfall. Då upptäcktes på flera ställen giftiga halter av arsenik som kan vara cancerframkallande vid lång exponering.

En starkt bidragande orsak till att arseniken kommit upp till ytan är att området under många år använts för motorsport som rivit upp det skyddande lagret av bergkross.

– Det har det varit mycket körningar år ut och år in. De kommer från när och fjärran, säger Janne Forstén som bor hundra meter från sandmagasinet.

Länsstyrelsens undersökning visade också att Jannes tomt är direkt olämplig att odla grönsaker på, men att odla i pallkrage går bra.

”Inte en lämplig lekplats”

Länsstyrelsen och Östhammars kommun varnar nu för hälsofaran som kan uppstå. Man har bland annat gått ut med riktad information till idrottsklubbar i Uppsala och Gävleborgs län.

– Det är framför allt i samband med att man kör motocross – man ska undvika att få det här dammet i sig. Sedan är det inte en lämplig lekplats, man ska inte låta sina barn gräva i jorden till exempel, säger Ida Lindén som är enhetschef på länsstyrelsen.

Varningsskyltar sattes upp i somras, men de har på flera platser rivits ner.

Östhammars kommun har beställt nya skyltar och utreder även hur man på bästa sätt kan reparera skyddslagret utan att riskera ytterligare utsläpp.

I videon högst upp hör du mer om hur Janne Forstén påverkas och om hälsofaran i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.