Asp fångad av kameran i Fyrisån. Foto: Anders Larsson

Få aspar i Fyrisån hittills

Publicerad

Flera aspar simmade i helgen upp för asptrappan vid Islandsfallet I Uppsala.- De har börjat komma, men det är inget riktigt drag än, säger limnologen Anders Larsson och en av initiativtagarna till Aspprojektet.

Mängder med mört, abborre, flera gäddor på cirka 70 centimeter och så fem stycken aspar, Upplands landskapsfisk. Den uppmonterade kameran har nu tagit bilder på de första asparna och en hel del annan fisk som vandrar förbi passagen i Fyrisån.

– Det väller upp mört, så det kan inte vara det att det är för strömt, säger Anders Larsson till SVT Nyheter Uppsala.

Du låter lite orolig?

– Nej, nej. Det är det som är intressant. Det ena året är inte det andra likt. Vi lär oss saker hela tiden.

Aspar som smitit förbi?

Det var i lördags, ganska sent på  eftermiddagen, som kameran i ån avslöjade att  fem aspar passerat. Det kan ha varit flera, för det finns ett mellanrum där fisken kan passera som kameran inte film

Limnologen Anders Larsson hoppas på asprekord, trots en lite trög start. Foto: Aners Larsson

ar.

– Jag har satt för brädor så att det inte går att komma ovanför kameran. Det blir ett mindre flöde i fisktrappan också, som gynnar fiskvandringen, säger Anders Larsson.

450 aspar passerade förra året

Det här är elfte våren som aspen kan passera vid Islandsfallet. Första åren gick det upp mellan 40-50 aspar. Förra året var antalet cirka 450 stycken.

– Vi hoppas så klart på rekord i år igen. Det är först efter åtta år som fisken är könsmogen och vandrar – vad vi vet.

Hur kommer det sig att aspen tvekar? 5-6 stycken passerade, sen blev det ju stiltje?

– Det är nog en kombination av temperaturen i vattnet och de allmänna väderförhållandena. Riktigt stabilt har det inte varit än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.