Aspen leker i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Livet leker för Upplands landskapsfisk – aspen. I alla fall i Fyrisån där den mäktiga karpfisken åter kommit för att leka.

Det är inte varje dag man får se upplands landskapsfisk på nära håll. Men vid Islandsfallet kan nyfikna uppsalabor se hur personal från Upplandsstiftelsen arbetar med att märka och räkna de mäktiga karpfiskarna som är på väg uppströms Fyrisån för att leka.

– När de passerar fiskräknaren går de in i våran lilla ryssja. Vi mäter dem, märker dem och släpper ut dem igen, berättar Johan Persson.

Rött = Islandsfallet

– Dels har vi en liten ampull vi sätter in i magen i fisken som vi kan läsa av med olika utrustningar. Dessutom sätter vi ett färgmärke på fenan, så vi kan se var fisken kommer från och om den återkommer till samma plats för att leka. Röd markering betyder Islandsfallet i Fyrisån.

Aspen är en rödlistad fiskart sett över hela landet, men mycket positivt har hänt på senare år kring Mälaren säger Johan Pettersson:

Stopp i 150 år

– Aspen har inte kunnat vandra uppströms Fyrisån på nästan 150 år, men sedan asptrappan byggdes för sex år sedan är det möjligt igen. Första året paserade ett tjugotal aspar, häromåret var siffran uppe i 120. I år har på ett par dygn redan 50 stora aspar vandrat uppströms Fyrisån, hur många det blir vet vi i slutet av veckan avslutar Johan Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.