Asprom funnet i Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har rom från asp konstaterats i nedre Dalälven. Ett fynd enligt Upplandsstiftelsen.

Det är i Tamån bredvid Untra kraftverk som rom av asp påträffats för första gången. Sökandet efter asprom har pågått i flera år, men först nu kan man alltså konstatera att aspen faktiskt lekt i Nedre dalälven.

– Det är jätteroligt att vi hittat en plats där aspen leker. Med det vet vi också hur vi ska förvalta den här hotade arten, säger Tomas Loreth Remén på Upplandsstiftelsen.

Nordligaste fyndet i Europa

Man har påträffat asp tidigare i Dalälven, men bara i ringa omfattning. Aspen är Upplands landskapsfisk, den är rödlistad som nära hotad och fyndet i Dalälven är det nordligaste hittills, enligt Upplandsstiftelsen.

– Aspen trivs i lite varmare vatten och Nedre Dalälven är det nordligaste utbredningsområdet för arten i hela Europa, säger Tomas Loreth Remén.

Krävs mycket vatten i ån

Tamån är ett reglerat vattenflöde och ska aspen kunna leka krävs det mycket vatten i ån. Fortum, som driver Untra kraftverk har varit med och bekostat inventeringen av asprom, men säger att dom ännu fattat beslut om hur vattnet ska regleras i Tamån i vår.

– Vi har precis fått informationen från Upplandsstiftelsen, så det är för tidigt att säga. Vi har inte hunnit fatta något beslut ännu, säger Birgitta Axdell, miljökoordinator på Fortum.

– Genom information och dialog med kraftverksägarna hoppas jag att vi kan få en bra förvaltning av aspen. Finns det inget vatten i ån så blir det ingen lek, Tomas Loreth Remén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.