• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Räknaren vid Asptrappan vid Islandsfallet i centrala Uppsala räknar varje lekande exemplar avlandskapsfisken Aspen. Foto: Johan Persson

Fiskräknaren i Fyrisån har installerats

Uppdaterad
Publicerad

I dag installerades ett säkert vårtecken i Uppsala: fiskräknaren i Fyrisån. Räknaren är placerad vid Asptrappan vid Islandsfallet i centrala Uppsala.

Räknaren räknar varje lekande exemplar av landskapsfisken Aspen. Fiskens existens i ån har tidigare varithårt ansatt men har på senare år repat sig något, bland annat tackvare de insatser som gjorts – som till exempel trappan.

Videokamera ska filma asparna

Tidigare kom inte asparna upp till de bästa lekområdena i Fyrisån. Fiskvägen blev klar år  2008 blev klar och första gången som fiskarna kunde leka var år 2009.

– Det som hänt i dag är att man har lagt i en kamera. När asparna simmar upp för Asptrappan kommer det spelas in filmsekvenser. Med hjälp av dem kan man räkna hur mycket fisk som går upp, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent.

”Måste passera Islandsfallet”

Syftet med alla fiskvägar är att fiskarna ska nå sina lekområderna. Det är många fiskarter som leker på våren och använder sig av fisktrappan. Gädda, ål, mört och aborre är några exempel.

– Fiskarna måste passera islandsfallet för att ta sig dit, säger Daniel Brelin.

Kommunen investerar pengar

Kommunen har lagt ganska mycket tid och pengar på att få fungerade fiskvägar i Uppsala.

– Vi finansierar delar av uppföljningen, säger Daniel Brelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.