Foto: TT

Åt julbord – blev kräksjuka

Publicerad

Åtta personer blev magsjuka efter att ha ätit julbord på en restaurang i Uppsala. Varifrån smittan kom är ännu okänt.

Ett par dygn efter att de hade ätit julbord på en restaurang i Uppsala i början av december blev de magsjuka – sammanlagt åtta personer från två olika sällskap.

– Båda sällskapen har beskrivit samma symptom. De insjuknade samtidigt och hade varit där samtidigt, berättar Yvonne Linné som är hälsoinspektör på Uppsala kommun.

– Det man är orolig för är att smittorisken ska hålla i sig i flera dagar, men det verkar inte vara så i det här fallet. Inga fler anmälningar har kommit in.

Smittkällan okänd

Hon vet inte varifrån smittan kom.

– Personalen är provtagen men så långt jag har hört har de inte hittat nåt. Det kan vara att någon gäst har haft det och smittat genom att ha tagit i nån ost eller ett bröd. Eller så kan det komma från köket, vi vet inte.

Efter anmälningar till miljöförvaltningen gjordes en oanmäld inspektion på restaurangen. Då upptäcktes flera brister, bland annat livsmedel som inte var övertäckta i frysrummet och synbar smuts.

– Det var inte så rent som man skulle önska, men de har städat så nu är det fint, säger Yvonne Linné.

Problem med gnagare

Dessutom konstaterades att lokalen inte var skadedjurssäker. Det framkom då att restaurangen har problem med gnagare, men det bedöms inte ha något samband med att folk har blivit magsjuka.

– Vi har gjort en uppföljande kontroll och kommer att göra en till. Vi ska följa upp de avvikelser vi såg, säger Yvonne Linné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.