En man i 60-årsåldern åtalas för mordförsök efter skottdramat på Kvarngärdet i juni. Foto: Utryckning Uppsala

Åtal för mordförsök: ”Tänkt som en ren avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

Offret träffades med flera skott, bland annat sköts han i nacken. ”Det var tänkt som en ren avrättning”, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman, som nu åtalat en man i 60-årsåldern för skjutningen på Kvarngärdet i juni.

Det var natten till den 7 juni som en man i 40-årsåldern sköts på öppen gata på Kvarngärdet i Uppsala.

Ganska kort därefter greps en man i 60-årsåldern i Helsingborg. Han häktades och har nu alltså åtalats misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Offret för skjutningen, man i 40-årsåldern som är bekant med den åtalade, har svåra skador då han sköts med flera skott.

– Det är ett mirakel att han överlevde, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

DNA-spår på tomhyslor

Det finns omfattande bevisning mot den åtalade mannen. Han har pekats ut, både av offret och av ett vittne som befann sig på platsen. Dessutom finns DNA från den misstänkte på en tomhylsa som hittades på brottsplatsen.

– Det är en ovanlig typ av ammunition som offret är skjuten med, och i den misstänktes bostad har vi hittat ett magasin med samma typ av kulor, säger Thomas Bälter Nordenman.

Offret och den nu åtalade mannen kände varandra, men vad som lett fram till skjutningen är oklart.

– De har setts för en fika och haft kontakt via telefon, och så har de träffats på natten och det har uppstått någon form av bråk. Men vi vet inget om motivet, säger Thomas Bälter Nordenman.

Besvärande bevisning

Den åtalade mannen förnekar brott. Han och offret bodde i samma område. Hans försvarsadvokat Olle Hancock tycker att den tekniska bevisningen är besvärande.

– Och det finns ju ett utpekande, så bevisningen har viss tyngd. Men dels finns det alltid utrymme för kontamination vad gäller DNA och så ska man ju betänka att offret fått en rejäl smäll i huvudet. Så det återstår att se hur pass säkra hans minnesbilder är, säger Olle Hancock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.