Det var i september förra året som de två kor som står framför Lasse Åbergs museum i Bålsta slogs sönder. Det var då fjärde gången som kossorna vandaliserades.

Åtalas för att ha slagit sönder Lasse Åbergs kor

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas fyra personer för vandaliseringen av korna vid Lasse Åbergs museum i Bålsta. Enligt polisen misstänks samma personer även för två andra fall av skadegörelse.

Det var i september förra året som de två kor som står framför Lasse Åbergs museum i Bålsta slogs sönder. Det var då fjärde gången som kossorna vandaliserades.

Kossorna, som en gång stod med i den uppmärksammade Cow parade i Stockholm, har blivit ett kännetecken för Åbergs museum.

”Bra att rättvisan har sin gång”

Nu, mer än ett halvår senare, ser alltså historien ut att få ett slut.

– Det är bra att rättvisan har sin gång. Det är klart att man blir arg och ledsen när man försöker göra en kul grej, och så sabbar någon. Ungarna älskar ju korna och brukar sitta på dem och ha roligt, säger Lasse Åberg.

Enligt Lasse Åberg har korna lagats och är snart återställda.

– Det är tänkt att vi ska ha kosläpp så fort de är klara, säger han.

Åtalas för fler händelser

Fyra personer åtalas nu för skadegörelse på korna och för att ha tagit en bil. Dessutom åtalas samma fyra personer för ytterligare två fall av skadegörelse för en händelse i Viksjö i Järfälla kommun i juni förra året.

Rättegången väntas bli under augusti eller september senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.