Fler Uppsalabor återvinner sina gamla textiler. Foto: TT

Återvinningsrekord av kläder i Uppsala

Publicerad

Fler Uppsalabor än någonsin har börjat lämna gamla kläder och trasor till återvinning. Under 2017 lämnades nästan ett ton textil per dag in till kommunens återvinningscentraler.

Från 300 till 338 ton kläder lämnades in under 2017. En ökning på 13 procent från året dessförrinnan. Tobias Linnesköld, sektionschef på Uppsala Vatten och Avfall som sköter kommunens återvinning, tror förändringen beror på ökad medvetenhet.

– 38 ton extra är väldigt bra och det är kul att det fortfarande ökar. I bland ökar det och stagnerar, men jag tror att det blivit ett trendbrott. Åker du ut och kollar på förpackningsinsamlingar så dyker det upp fler och fler för kläder, säger han.

Enligt Tobias Linnesköld har problemet länge varit att en stor del gammal textil slängs i brännbart i stället för att gå vidare för återbruk. Sen några år tillbaka går det att lämna in även trasiga textiler, så att mindre behöver förstöras. Men omkring åtta kilo textil per person slängs fortfarande i soppåsen varje år.

– När du kommer med ditt avfall är det kanske inte din första tanke att det ska få ett längre liv, men det kostar på miljön att bränna kläder. Ju fler som känner till att vi kan återanvända kläderna gör att det hamnar rätt från början, säger Tobias Linnesköld.

Fakta: Så påverkar textilen miljön

70 procent av textiliers klimatpåverkan sker i produktionen. Trots att de flesta textilier är importerade står den transporten bra för fyra procent av klimatutsläppen. Din transport till affären där du handlar dina kläder står för den näst största andelen av klimatutsläppen – 22 procent.

För varje kilo textil som produceras förbrukas också ett kilo olja.

Om alla Uppsalabor återvinner ett par jeans skulle det också spara omkring 30 ton miljöfarliga bekämpningsmedel.

Via sorteringsanläggningar i Sverige och Holland får cirka två tredjedelar av alla textilier nytt liv genom återanvändning. En tredjedel materialåtervinns och blir till exempel jeans eller katastroffiltar.

Källa: Uppsala vatten och avfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.