Hör forskare Johanna Hoppe berätta om forskningen medan hon själv testar sina rädslor uppe i höghöjdsbanan. Foto: Elina Gleisner/SVT

Rädsla testas i höghöjdsbana – i hopp om botemedel

Publicerad

Vad är det som händer i hjärnan hos oss när vi är rädda men ändå vågar oss upp på höga höjder? Det ska forskare från Uppsala universitet ta reda på i äventyrsbanan i Fjällnora.

13 meter upp i luften ska forskarna tillsammans med företaget Go Adventure studera faktisk rädsla. Istället för att testa det i laboratorium kommer testpersonerna att få utmana sig själva uppe i höghöjdsbanan.

Testpersonerna kommer att få olika uppgifter och några av dem kommer att vara mer utmanande, exempelvis som att hoppa ut från en hög höjd. Uppgifterna utvärderas sedan utifrån vilka strategier testpersonerna har.

– Sen kommer vi också testa olika saker för att också se om vi kan öka benägenheten för människor att faktiskt våga utmana sina rädslor, säger Johanna Hoppe, forskare vid Uppsala universitet.

Vill utveckla nya behandlingsmetoder

Höga höjder är enligt Johanna Hoppe något som vi naturligt reagerar på, men hon menar att om vi närmar oss något som vi är rädda för så kan vi också övervinna den primitiva rädslan vilket är något som hon tror kan överföras till andra saker i vår vardag.

– Om man exempelvis har ett ångestsyndrom eller någon annan rädsla som hindrar, då vill vi att den här kunskapen ska kunna bidra till att förfina eller utveckla nya behandlingsmetoder, säger hon. 

Hör mer i klippet och se när Johanna Hoppe själv testar sina rädslor i äventyrsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.