Gräsöbadet och Ängskär havscamping har för höga halter av tarmbakterier, som tros komma från fågelavföring som runnit ned i vattnet. Foto: Henrik Holmberg TT / SVT

Otjänligt badvatten på flera platser

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun avråder från bad vid Gräsöbadet efter att vattnet bedömts vara otjänligt vid en kontroll. Vattnet innehåller bajsbakterier.

Vattnet på Gräsöbadet innehåller höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker, som kan orsaka magproblem om det sväljs. Särskilt sjuka, äldre och barn rekommenderas att undvika badet. På måndagen satte kommunen upp informationsskyltar vid badet.

– Det är inget man ser med ögat, men det är otjänligt för bad, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun. 

Svenska kommuner tar regelbundet vattenprover under sommarsäsongen. Resultaten från ett 70-tal badplatser runt om i landet hittar man på Havs- och vattenmyndighetens hemsida Badplatsen.

Chans att nästa prov visar grönt

Vid besöket på Gräsö förra veckan uppnådde vattnet 320 cfu/100 ml, vilket överskrider gränsen för godkänd kvalitet. Inom några dagar kommer ett nytt testresultat visa om badplatsen ska stängas helt.

– I normalfallet brukar man vänta på att det ska vara två otjänliga prov i följd innan man stänger en badplats, men vi är extra försiktiga eftersom vi är en badkommun, säger Johan Nilsson.

Enligt miljöchefen kan badet på Gräsö troligtvis hålla öppet som vanligt i helgen.

– Omprovet brukar i 90 procent av fallen visa bra resultat. Jag tror att när vi får provsvar kommer vi att kunna avblåsa det här.

Höjda halter längs kusten

Andra prover har visat att det är höjda halter av intenstinala enerokocker längs hela kusten.

– Det är lite höjt efter hela kustremsan, men det kan bli så om provtagningarna har skett efter att det har regnat. När det har varit mycket fåglar på stranden dras avföringen ut i vattnet, säger Johan Nilsson.

I Tierps kommun uppvisar badvattnet vid campingen i Ängskär otjänlig vattenkvalitet. Även där väntar man på ett andra provsvar. Fram tills dess avråder kommunen från bad.

Då ska du undvika bad

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E.coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

  • Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.
  • Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk, men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.
  • Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som man kan bli sjuk av, om man sväljer vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.