Handelsbanken i Österbybruk. Foto: Anders SundgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rånförsök mot bank – fastnade i dörren

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen drabbades Handelsbanken i Österbybruk av ett rånförsök. Men gärningsmannen fastnade i en dörrsluss.

Strax innan klockan 14 på måndagseftermiddagen fick polisen in ett larm om ett misstänkt rånförsök där en person med ett pistolliknande föremål försökte råna banken, men gärningsmannen misslyckades med att ta sig in i lokalen.

– Det handlar om en ensam gärningsman som ska ha fastnat i en dörrsluss, så personen stack igen och fick inte med sig någonting, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Helikopter på plats

Polisen sökte med helikopter och flera patruller i området. De kopplar ihop det här rånförsöket med en liknande händelse i fredags på Sparbanken i Tärnsjö.

– Det är väldigt liknande signalement på de misstänkta personerna.

Rånaren beskrivs som 180 – 185 centimeter lång och iklädd svart munktröja med vit text och mörka mjukisbyxor.

– Nu ska vi titta på övervakningsfilmerna och se om vi kan se något intressant där att gå vidare med, säger säger Christer Nordström.

LÄS MER: Man försökte råna bank i Tärnsjö

Den säkerhetsansvarige på Handelsbanken centralt för regionen Mellansverige har nåtts av beskedet när SVT Nyheter Uppsala når honom.

– Jag sitter i en bil på väg till Österbybruk som du kanske förstår, sade Per Falkenström under eftermiddagen.

Enligt Per Falkenström mår personalen fysiskt bra.

– Fysiskt ska de vara okej. Men psykisk, ja som du kanske förstår är det inte speciellt kul att vara med om något sådant här.

Pistolliknande föremål

Mannen som försökte råna banken ska, som tidigare nämnt, ha hotat personalen med ett pistolliknande föremål.

– Han ska ju inte ha kommit in men han hotade dem genom fönstret. Anledningen till att vi har en sluss är bland annat för att de är få som jobbar på det kontoret. Vanligtvis handlar det om två personer. Det är för säkerheten helt enkelt.

Enligt Falkenström har Handelsbanken tydliga rutiner gällande rån och rånförsök.

– Personalen ska nu tas om hand. Sen får vi se när kontoret öppnar igen. Vår ambition är såklart att komma igång så fort som möjligt, men det beror ju såklart på.

Tidigare rånförsök

Det var ett annat rånförsök nyligen på en bank i Norduppland. Valde ni att ta till några extra åtgärder i anslutning till det?

– Inte direkt. Vi har så pass bra och mycket rutiner som det är idag redan, så vi vidhåller oss vid dem om det sker saker. Oavsett om det är våra eller någon annans kontor.

En av de stora skillnaderna är dock att Handelsbankens kontor inte är kontantfritt, vilket Sparbanken i Tärnsjö är.

Som jag förstår det har ni kontanter på detta kontor?

– Ja det har vi. Men även om gärningsmannen hade kommit in innanför dörren hade han inte kommit åt några kontanter. Det är ett låst och inneslutet system som handhar kontanterna.

Söker med hund

En av de närboende som SVT Nyheter Uppsala talat med berättar att det har sökts med hund i området.

– De har stått rader med polisbilar och motorcyklar här ute. De sprang runt med massa hundar och letade. Jag hörde också en helikopter som flög över här, berättar hen som bor i Österbybruk.

”Många spår”

Sökandet efter mannen är nu överlämnat till kriminaljouren.

– Utan att säga för mycket så har vi ganska många spår att gå på, säger Lasse Dessle, jourhavande förundersökningsledare på Uppsalapolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.