Foto: Privat / Scanpix

Bar slöja – nekades provjobb

Uppdaterad
Publicerad

Safad Alhajeh hade lovats provjobb i en godisbutik i Uppsala i dag. Men när hon dök upp iklädd slöja nekades hon plötsligt att jobba.

För två veckor sedan bestämde Safad Alhajeh och butiksägaren att Safad skulle provjobba i butiken. I dag klockan 10 var Safad på plats, men något provjobb blev det inte.

– Hon kollade på mig och sade att ”du hade inte slöja på dig första gången”. När jag sade att personligheten och min prestation räknas svarade hon ”jag önskar det vore så”, säger Safad Alhajeh.

”Det känns jättedåligt och orättvist”

När samtalet fortsatte sade butiksägaren enligt Safad att hon skulle förstöra butikens image och hon skulle förlora kunder på grund av slöjan. Butiksägaren frågade om Safad var beredd att ta av sig sjalen för att få provjobba och när Safad svarade nej så var det inte på tal om något jobb.

– Det känns jättedåligt och orättvist. Jag vet att jag hade gjort ett jättebra jobb. Jag är född i Sverige och pratar flytande svenska. Hur jag presterar har ingenting med vad jag har på huvudet att göra, säger Safad Alhajeh.

Butiksägaren kände sig lurad

Ägaren till godisbutiken säger till SVT Nyheter att själva slöjan i sig inte var huvudproblemet.

– Jag kände mig lurad. Vi har haft kontakt flera gånger och då har hon inte haft slöja. Hon skulle vara mitt ansikte utåt och jag vill att chokladen ska synas, säger butiksägaren.

Hon berättar också att hon själv är religiös och inte har problem med varken religion eller slöja.

På vilket sätt hade slöjan stått i vägen för chokladen?

– Det vet jag faktiskt inte.

Det här kan ju ses som diskriminering?

– Nej, det är ingen diskriminering. Det här är mitt företag som jag vill ska gå bra, säger butiksägaren.

Såg inte slöjan som problem

Safad Alhajeh trodde aldrig slöjan skulle vara ett problem och förstår inte heller varför butiksägaren känner sig lurad.

Varför hade du inte slöja på dig första gången?

– Jag använde inte slöja då, jag började bära slöja för en och en halv månad sedan. Och jag trodde aldrig det skulle vara något problem, säger Safad Alhajeh.

Vad tänker du om att butiksägaren kände sig lurad?

– Hon sade ingenting om det till mig, säger Safad Alhajeh.

Tydlig diskriminering

På Diskrimineringsbyrån i Uppsala tycker de att händelsen handlar om en uppenbar diskriminering.

– Utifrån det jag hör låter det som tydlig diskriminering av den här kvinnan, eftersom att hon inte får provjobba på grund av sin religion. Om det var så att hon inte valde att ta på sig slöja vid första mötet av rädsla för att inte få komma in på arbetsmarknaden så är det allvarligt och någonting vi måste arbeta med, säger Lina Gidlund verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.