”Jag tror att man är rädd för att lämna bort sina barn till andra”, säger Iqra Hirsi som har tre barn i förskolan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

”Många vågar inte lämna ifrån sig sina barn på förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsalas förskolor är barn med föräldrar mer utländskt ursprung underrepresenterade. Inte oväntat, om man frågar Iqra Hirsi.

– Folk är rädda för att andra ska säga till om hur man ska vara som förälder.

Iqra Hirsi har fyra barn, varav tre går på Spinnrockens förskola i Valsätra. Det fjärde, Iman, kommer att börja när åldern väl är inne. Ett enkelt beslut tycker hon.

– Barnen lär saker som annars inte hade kunnat, som till exempel språket. Mina barn pratar somaliska hemma och svenska på förskolan, och nu kan de båda språken och är säkrare.

– De kommer alltså inte få en chock när de börjar skolan sen.

Varför tror du att barn till personer med utländsk barkgrund är underrepresenterade i föskolan?

– Det är många faktorer som spelar in. Föräldrar är rädda för att lämna över barnen till någon annan, att de kommer säga något konstigt och att man kanske blir anmälda till Socialtjänsten. Det är en fruktansvärd känsla. Och vissa tror att man inte lär sig någonting.

– Man måste informera föräldrarna mer om hur mycket förskolan betyder för barnen.

I klippet ovan berättar Iqra Hirsi mer om hur hon ser på förskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.