Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Video: Fubbs spelare och ledare om att deras träningstider hotas av elpriserna. ”Svårt nog hitta tider som det är”, säger Hanna Andren. Foto: SVT

Barnens basketträningar hotade när kommunen måste spara el

Uppdaterad
Publicerad

När elpriserna började skena satt Håbo kommun med ”svarte petter” på hand – elavtalet var helt och hållet rörligt. Därför utreds nu hur man kan göra av med mindre el. Kortare öppethållande av kommunens idrottshallar är en möjlighet.

– Det är svårt nog att få träningstider redan som det är, säger Hanna Andrén, ledare i Fubb Basket.

Håbo kommun är en av få kommuner i länet med ett helt och hållet rörligt elavtal. Kommunen träffas hårdare än andra av de stigande elpriserna. Tjänstemännen på de olika förvaltningarna utreder som bäst hur kommunen kan minska sin elanvändning – och klara ekonomin.

Några förslag har redan fästs på papper:

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Det handlar om byte till ledlampor och ventilationen, säger Mikael Mortensen, tillförodnad ekonomichef.

Vill ha statlig hjälp

Andra förslag diskuteras fortfarande. Och måste i slutändan avgöras av politkerna. Ett av dem är att begränsa öppethållandet av idrottshallar. De används av Håbos idrottsföreningar på kvällstid.

Kommunalrådet Helene Zeland Bodin (C) tror att det krävs hjälp från staten för att hålla hallarna öppna:

I klippet: Så tycker ledaren Hanna Andrén och spelare i Fubb Baskets lag flickor 10/11 om hotet mot deras träningar.

Elpriserna – läget i länets kommuner

Älvkarleby kommun: Fastprisavtal året ut. Samhällsbyggnadsnämnden utreder konkreta åtgärder inför 2023.  

Tierps kommun: Rörligt elpris som precis skulle omförhandlas när priserna började stiga. Konkreta åtgärder för minskad elanvändning har ännu inte diskuterats. 

Östhammars kommun: Delvis rörligt elavtal. Energikostanderna för årets första åtta månader överskred budget med 1,7 miljoner, eller 20 procent.  Kommunen ser åtgärder på kort, medellång och på lång sikt:

• Öka medvetandet om situationen bland kommunens personal 

• Justera ventilation i byggnader med liten eller ingen verksamhet 

• Se över prisavtalet för kommande kalenderår 

Heby kommun: Kommunen/koncernen har ett bundet elavtal som sträcker sig till 2023 års utgång. Förberedelser är inledda gällande ny avtalsperiod. 

Enköpings kommun: Kommunen har bundet el-avtal som gäller t o m 31/12-2022. Åtgärder som gjorts för att minska energiförbrukningen är minskat ventilationen i lokaler, driftoptimerat, bytt pumpar, bytt dörrar, tidsstyrning samt rörelsesensorer på lampor. Kommunen har pågående kartläggningar för att fortsatt minska energiförbrukningen.

Knivsta kommun: Säkrat elpriset för 2022 och ännu inte märkt av några stigande elpriser. Vidare äger Knivsta kommun ett vindkraftverk som ger produktion och med höga elpriser ger det ett driftöverskott när elpriset för konsumtion är högre.

Uppsala kommun: Har fast elprisavtal. Men kommunens 18 000 anställda förväntas bidra till att spara på elförbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet