Foto: TT

Pandemi i ett år – barn mår sämre

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan pandemin på allvar satte klorna i vårt sätt att leva. Samtidigt har två nya rapporter släppts som pekar på en försämrad livssituation för barnen under tiden som gått.

– Det är oroande, säger Lisa Skiöld, verksamhetschef på barnombudet i Uppsala län.

Rädda barnens nya rapport visar, generellt, att den psykiska ohälsan hos barn har ökat sedan pandemin bröt ut. Bris rapport vittnar om samma sak.

– Redan före pandemin hade vi problem med folkhälsonivån bland barn i Sverige. Sömnbrist och brist på rörelse ledde i sin tur till både fysisk och psykisk ohälsa bland barnen. Där har läget nu försämrats ytterligare på grund av isoleringen, säger Lisa Skiöld.

Barnombudet i Uppsala län jobbar i nära samarbete med skola, hälso-och sjukvård samt socialtjänst.

– Vi möter de som jobbar närmast barnen och de berättar om en negativ påverkan på barns hälsa. Vanliga, grundläggande, mänskliga behov är svårare att tillgodose under pandemin, säger Lisa Skiöld.

Bris rapport redogör dessutom för en stor ökning vad gäller familjekonflikter och både psykiskt och fysiskt våld.

– De här rapporterna pekar på att de barn som lever i utsatthet också är de som har drabbats mest, säger Lisa Skiöld.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.