Förskolan måste spegla fler kulturer

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vart tredje barn i Uppsalas förskolor talar fler språk än svenska klarar inte personalen att uppmärksamma barnens spridda bakgrunder och kultur. Nu satsar kommunen för att förskolan ska bli mer jämlik.

Efter att Skolinspektionen granskat ett antal förskolor i Uppsala kommun kritiserades hela verksamheten för att barnens olika kulturer och språk inte uppmärksammades tillräckligt. Det här kan i värsta fall leda till att barnen inte känner sig sedda för vilka de är samt skapa framtida problem som ökad utanförkänsla.

–Det syntes inte i verksamheten att det fanns barn från olika delar av världen. Det var istället en traditionell svensk förskolemiljö trots att nästan hälften av barnen hade ett annat ursprung, säger Sara Rostvik som är utvecklingsledare inom den kommunala förskolan i Uppsala, då hon summerar Skolinspektionens kritik efter granskningen 2013.

Nu storsatsar därför kommunala förskolan i Uppsala på just mångfald och språk. Hela chefsledet samt minst en pedagog från varje förskola utbildas på universitetet i ämnen som integration och flerspråkighet.

–Ju fler som utbildas samtidigt, desto större förankring får satsningen visar forskningen säger Sara Rostvik.

Klä ut sig i slöja

Skyttorps förskola är en av sex pilotförskolor i projektet. Pedagogerna ska tillsammans med barnen ta fram ett undervisningsmaterial som sen ska kunna användas av andra förskolor i kommunen.

–Ta utklädningskläder till exempel. Finns det möjlighet att klä ut sig i slöja på förskolorna om det går barn vars mammor bär slöja? Tanken är inte att ta bort det traditionellt svenska utan vi ska tillföra material även från andra delar av världen.

–Det är en jättegivande satsningen. Universitetsutbildning gör även att jag som pedagog träffar andra förskollärare för att utbyta tips och idéer om hur vi bättre kan jobba med de här frågorna, säger Maria Gudmundsson som arbetar på Skyttorps förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.