Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se populära Tomu berätta om det nya programmet och hur det känns att placera över statsministern i Maktbarometern. Foto: ”Vem är monstret?”/SVT

Barnfavoriten Tomu aktuell med barnprogram

Uppdaterad
Publicerad

Han uppges vara en av Sveriges mäktigaste personer. Influencern, youtubaren och programledaren, tillika Uppsalabon Tomu har en publikskara på hundratusentals barn – under tisdagen har andra säsongen av hans barnprogram premiär.

I en lagerlokal ute Boländerna driver det populära youtuber-paret Yumi och Tomu sitt företag. Egentligen heter de Jenny Alfvén och Tom Karlsson men har gjort sig mer kända hos hundratusentals barn under sina pseudonymer.

– När man kommer ut på stan märker man att det är faktiskt är riktiga människor och inte bara siffror på en skärm. Det tycker vi är så rackarns kul och verkligen en ära, säger Tomu.

Framgången har lett till framträdanden även i andra mediesammanhang. SVT har tidigare mött Yumi i samband med att hon var digital julvärd i samarbete med BRIS. Även när de två fyllde Soltorget i Karlstad till millimetern under ett gästspel.

Och under tisdagen är det säsongspremiär av ”Vem är monstret?” – SVT:s barnprogram lett av Tomu som nu går in i sin andra säsong.

– Jag har gjort det här i tio år nu, och för det mesta har jag gjort det helt själv ifrån ett rum. Det har varit så lärorikt att vara en del av ett team med den här produktionen, säger Tomu.

Makthavare

Paret har ett stort inflytande. Sammanlagt har de över 800 000 prenumeranter om man räknar samman fem av deras olika Youtube-kanaler.

I den ideella föreningen Medieakademins årliga Maktbarometer placerade Tomu sig på plats 42 i kategorin ”Årets makthavare” 2022 – ovanför bland annat Polisen, statsminister Ulf Kristersson och Bianca Ingrosso. I kategorin ”Mäktigast på Youtube” placerar två av Tomus kanaler sig på 11:e respektive 26:e plats. Två av Yumis kanaler är på plats 45 och 46 i samma kategori.

– När vi började med våra videor såg vi att det fanns en lucka. Det fanns inte riktigt innehåll passande för barn, säger Tomu och fortsätter:

– Vi vill gärna skapa videor där föräldrar och barn ska känna sig trygga med vad de konsumerar. Det är ett ansvar vi gärna tar.

Här kan du se programmet ”Vem är monstret?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.