Foto: TT

Barngrupperna i förskolan fortsätter att minska i länet

Uppdaterad
Publicerad

Barngruppernas storlek i länet fortsätter att minska i förskolan. I fjol fanns det i snitt 14,1 barn per avdelning i förskolan. Det går att jämföra med 17,4 barn 2013.

Under fjolåret har grupperna på förskolorna i länet minskat, konstaterar Skolverket i en ny rapport. Generellt i länet har barngruppernas storlek gått ned från 14,2 till 14,1 barn per avdelning, oavsett regi.

– Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket till SVT.

Däremot visar fortfarande siffrorna att det råder skillnader kommunerna emellan. Fyra kommuner visar ökningar, tre minskningar och en kommun ligger på samma storlek – i förhållande till förra året.

Kommunerna

Enköping, Håbo, Tierp och Älvkarleby är kommuner där det skett ökningar. Östhammar ligger på samma nivå och de andra har minskningar.

Sett över tid, fem år tillbaka, har grupperna minskat tydligt. 17,4 på länsnivå till då förra årets 14,1. Samtliga kommuner hade ett spann på omkring mellan 15-18 barn per grupp 2013.

– De senaste tre åren har vi på uppdrag av regeringen betalat ut drygt 2,3 miljarder i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor som ska användas för att minska eller motverka en ökning av barngruppernas storlek, säger Magdalena Karlsson.

För bidragsåret 2017/2018 fanns totalt 828 miljoner att fördela.

Skolverkets riktmärken

  • För barn som är 1-3 år är riktmärket för barngruppers storlek 6-12 barn.
  • För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.