– Vi kommer få en kraftig minskning av ersättningen för våra gravida som går hos oss. Förra året hade vi en vinst på 97 000, och nu kommer vi få 300 000 kronor mindre per år. Det går inte ihop, säger Helena Eriksson verksamhetschef på BM Hjärtat.
Ska jämna ut olikheter
Omfördelningen syftar till att plana ut socioekonomiska olikheter i vården enligt en metod som kallas Care Need Index, CNI. 20 procent av den ersättning som barnmorskemottagningarna får för varje gravid kvinna påverkas av hur mottagningen placerar sig på indexskalan.
Mer pengar kommer att gå till barnmorskemottagningar med bland annat hög andel utlandsfödda, arbetslösa eller lågutbildade.
– Bland mina vänner och bekanta så vet jag att det som tar tid när man väntar barn är oro, förlossningsrädsla och om man har psykiska problem. Det är det som har fått ta tid när man gått här på BM Hjärtat. Inte de kriterier som nu lyfts fram, säger Maja-Stina Skarstedt, som väntar sitt andra barn och går för andra gången hos barnmorskemottagningen Hjärtat i Uppsala.
BM Hjärtat anser att det är bra att vårdstyrelsen försöker tillgodose de behov som barnmorskemottagningar med många utlandsfödda har. De andra parametrarna tycker de rimmar illa med verkligheten. De har till exempel inte märkt någon skillnad på gravida som har jobb eller inte.
”Handlar inte om att slå undan benen”
– Det handlar inte om att slå undan benen på en mottagning. Som politiker har jag ett ansvar för att se till helheten och där gör vi bedömningen att det finns stora behov som idag inte tillgodoses. Så det handlar om att förstärka andra mottagningar som idag är underkompenserade för de behov de har, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP).
Tas upp igen
Beslutet om omfördelningen togs i våras men ska nu tas upp på nytt, efter att BM Hjärtats kritik kommit fler beslutsfattare till del. Men att utgången blir annorlunda verkar enligt den politiska majoriteten vara osannolikt.
– Vi kommer att följa utvecklingen noga. Vi har ett ansvar för att se till att alla de mottagningar som finns i vårt län klarar sitt uppdrag. Vi har en kontinuerlig dialog med vårdgivare och det är viktigt att ta emot synpunkter och förslag på hur vi kan förbättra förutsättningarna för att bedriva barnmorskemottagningar i hela länet, säger Malena Ranch (MP).
Om beslutet tas om gäller det från och med januari 2017.
Detta är Care Need Index
CNI är en engelsk metod som syftar till att till att med utgångspunkt i olika bestämningsfaktorer mäta vårdbehov i befolkningen. Indexet har tidigare främst använts för att bedöma vårdbehov på vårdcentraler.
De sju variabler indexet utgår ifrån är: utlandsfödda, arbetslösa, ensamstående föräldrar, individer som flyttat, lågutbildade, ensamstående äldre än 64 år, och barn under fem år. De två sistnämnda variablerna räknas inte när vårdbehovet för mödravårdscentraler mäts.
CNI baseras på statistik från SCB över antalet listade på respektive barnmorskemottagning. För 2017 används statistik från mars 2016.
CNI för respektive mottagning fastställs i regelboken en gång per år och gäller för hela året.
Grundersättningen per listad gravid 2017 föreslås till 9748 kronor. Alla barnmorskemottagningar får 80 procent av den, d.v.s. 7798 kronor per gravid. 20 procent av grundersättningen fördelas enligt CNI.
Högsta CNI index 2017 har Gottsunda vårdcentral med 1,84. Det ger en ersättning på 7798 kr + 3588 kr, totalt 11386 kr/gravid.
BM Hjärtat har ett CNI index på 0,64, vilket ger en ersättning på 7798 kr + 1248 kr, totalt 9046 kr/gravid.
Källa: Landstinget i Uppsala län