Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Sofia Gjertsson från Uppsala universitet brättar om barnens uttryck i teckningar om pandemin. Foto: Lina Yakoub/SVT

Barns teckningar om pandemin: ”Hade vi inte väntat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Ilska och frustration bland barn, men också en stor förståelse för hur coronaviruset spred sig och vilka samhällsrestriktioner som sattes in. Forskargruppen CHAP vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, har studerat barns teckningar om covid.

Forskningen bygger på 450 barnteckningar som ritades av barn mellan 7 och 11 år i samband med pandemin och som finns på Svenskt barnbildarkiv.

God förståelse

– Generellt visade sig barnen har en väldigt god förståelse för vad pandemin innebar, hur viruset smittade och spred sig, säger Sofia Gjertsson, forskningsassistent vid CHAP och en av författarna till studien.

Det som förvånade mest var ilskan och frustrationen hos många barn:

– Det vi kanske inte hade väntat oss att hitta var ilskan och frustrationen som förmedlades i teckningarna, men också oron för andra än sig själva.

Många oroade sig för äldre närstående, enligt Sofia Gjertsson.

Så vad kan vi lära om det barn ger uttryck för?

– Pandemin var en kris som nu i mångt och mycket ligger bakom oss. Men vi ser hur andra kriser, som konflikter i vårt närområde och naturkatastrofer, uppstår. Det är viktigt att barn blir inkluderade i frågor och sammanhang som handlar om detta så att de känner sig inkluderade i saker som faktiskt berör dem, såväl som vuxna.

I klippet ovan: Se barnens uttryck i teckningar om pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.