Både helikopter och flyg deltog i eftersöket. Foto: SVT / Privat

Övergiven båt hittad i Öregrund – stor sökinsats

Uppdaterad
Publicerad

Larmet inkom till räddningstjänsten klockan 09.30 på torsdagsmorgonen. En person hade sett en drivande båt och larmade därför räddningstjänst. Vid 12.30 avslutades insatsen

Insatsen leddes av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral från Göteborg. Förutom räddningstjänst kallades både helikopter, sjöräddning och flyg in för att delta i eftersöket.

– Att årorna låg i årtullarna, utombordsmotorn saknade kåpa och att det låg fiskeredskap i båten kan betyda att någon har hamnat i vattnet. Därför tog vi larmet på allvar och inledde en sjöräddningsinsats med sjöräddningshelikopter, sjöövervakningsflygplan och tre räddningsbåtar. Den kommunala räddningstjänsten sökte längs stranden, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid sjöfarsverket.

Mellan Öregrund och Gräsö

Omständigheterna runt den drivande båten gjorde att man inledde en omfattande sökinsats och sökte både i luften och på ytan. Området för eftersöket var från Öregrund där båten hittades till Gräsö. Strax före halv 12 på torsdagsförmiddagen lyckades Sjöfartsverket lokalisera ägaren till båten.

– Han befann sig i säkerhet på land och har inte varit nödställd på något sätt. Men det tyder på att någon eller några olovligen verkar ha nyttjat båten. Vi fortsatte därför räddningsinsatsen för att försöka ta reda på om någon befann sig i nöd eller inte, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid sjöfarsverket.

Insatsen fortsatte ytterligare en timme men avslutades eftersom man sökt av området ett flertal gånger.

– Vid 12.30 kände vi att vi hade sökt av området mycket väl både från ytan och luften utan att hitta någon som var nödställd. Det är heller ingen som har anmälts saknad i det området. Vi har avslutat insatsen men om det skulle framkomma annan information som tyder på att någon befinner sig i sjönöd då tar vi upp insatsen igen.

”Hoppas bara den slitit sig”

– De flyger och letar hela tiden, hoppas bara det är en båt som slitit sig, säger Anna Ohlsson som befinner sig på Gräsö.

– Jag har sett flygplan, helikopter och sen en av sjöräddningsbåtarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.