Bedrägerier för miljarder upptäckta

Publicerad

Företag som har blivit erbjuda att förnya sitt varumärkesskydd har i själva verket blivit bedragna.

Ett nätverk av bedragare som tjänar miljarder på att skicka bluffakturor har upptäckts. Det handlar om falska fakturor till företag som vill skydda sina varumärken, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Bedragarna misstänks abonnera på uppgifter om när utländska företag ska förnya sitt varumärkesskydd, och skickar då en falsk faktura på runt 15 000-20 000 kronor. I oktober i fjol gjordes ett beslag av adresserade fakturor i Uppsala.

Verksamheten beräknas omsätta två och en halv miljarder kronor om året, enligt Peter Forsman, expert på den här typen av brottslighet.

– Det finns otroliga mörkersiffror. Det är hundratusentals som skickas månadsvis, både från Sverige men också från svenska företrädare från annat land, säger han till Ekot.

De falska fakturornas trovärdiga utseende och det faktum att de skickas ut vid rätt tillfälle gör att så mycket som mellan 30 och 40 procent av dem betalas, enligt internationella beräkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer