Se mer av trygghetsåtgärderna i klippet. Foto: Ellen Pan

Belysning och vakter ska stoppa stöket i brottsdrabbade Mikaelsparken

Uppdaterad
Publicerad

Mikaelsparken i centrala Uppsala har präglats av brottslighet, narkotikabruk och ordningsstörningar. Därför genomför kommunen flera ändringar för att öka tryggheten.

– Det har blivit ganska stor skillnad faktiskt, säger projektledare Johannes Eriksson.

För drygt ett år sedan genomförde kommunen tillsammans med polisen en analys för att identifiera möjliga orsaker till problemen i Mikaelsparken. Bland annat inträffade en knivskärning här förra året.

Enligt Jonas Eronen, presstalesperson på polisen, har problematiken kring Mikaelsparken pågått i åratal. Delvis på grund av en närliggande verksamhet som stöttar hemlösa.

– Det har gjort att det samlas människor där som inte alltid har varit nyktra. Det finns även en del narkotika i omgivningen. Majoriteten sköter sig, men ibland kommer det dit individer som tjafsar och är utåtagerande. Det kan upplevas som stökigt för omgivningen, säger han.

Nu har kommunen vidtagit flera åtgärder för att öka tryggheten, vilket polisen upplever har gett effekt.

Se vilken skillnad åtgärderna har gjort – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.