Arkivbild. Foto: TT

Berusad ”polis” försökte stoppa fordon

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdag blev en man omhändertagen för att ha stört ordningen i Romberga i Enköping. Mannen ska ha burit en tröja med texten ”polis” på.

Polisen fick larm vid 23-tiden om att en man ska ha stått på Traktorgatan i Enköping och försökt stoppa bilar som kom körandes. Mannen ska ha varit kraftigt berusad – och burit en tröja som det stod ”polis” på.

Enligt inringarna ska mannen, som visade sig vara i 30-årsåldern, ha uppträtt aggressivt och hotfullt. Polis åkte därför till platsen och omhändertog mannen.

Mannen fick spendera natten hos polisen, och fick under tisdagen gå hem.

Kan vara brottsligt

Mannen ska i nuläget enligt polisen inte vara misstänkt för något brott. Att vara för berusad är i sig inget brott och faktumet att mannen ska ha burit en tröja med texten polis behöver i detta fallet inte heller betyda något.

– Förundersökningsledarna skulle diskuterade det där vidare, men som jag förstod det så var de som larmade mer irriterade på att mannen stod i vägbanan än att han hade en tröja där det stod polis på, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

”Kraftigt berusad”

Att utge sig för att vara polis kan vara brottslig och rubriceras då som föregivande av allmän ställning.

– I det här fallet har jag svårt att tro att bara för att han hade tröjan på sig skulle en utredning dra igång. Det handlar ju om att man ska säga att man är polis eller liknande. Dessutom var han kraftigt berusad, vilket nog gör det svårt för personer att tro på att han skulle ha varit en polis. Men vi får se helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.