Besiktningstekniker döms för att ha tagit emot mutor

Uppdaterad
Publicerad

En besiktningstekniker i 40-årsåldern, bosatt i Uppsala län, döms för att under perioden 2019-2021 mottagit mutor för att godkänna bilbesiktningar.

I augusti åtalades mannen för att ha mottagit mutor till ett sammanlagt värde av 7 000 kronor från fordonsägare i utbyte mot att dessa fått en godkänd besiktning.

Mutbrotten upptäcktes när företaget genomförde en intern kontroll av sina anställda.

– Det är det aktuella företaget som har anmält det här till polisen. De har gjort en internutredning, konfronterat teknikerna och sedan avskedat eller gett dem möjligheten att säga upp sig själva, har Hawjin Shamer, åklagare på Riksenheten mot korruption, tidigare sagt till SVT.

Sju fall totalt

I domen framkommer att det gäller sju fall av mutbrott där fordonsägarna swishat pengar till besiktningsteknikern som sedan kort därefter skickat dessa ett godkänt besiktningsprotokoll. I meddelandefältet för betalningen har angivits reservdelar till fordon såsom ”förgasare” och ”avgassystem”.

Bodde långt bort

Flera av fordonsägarna som skickat pengar till besiktningsteknikern har bott långt ifrån själva platsen där besiktningen utförs.

Uppsala tingsrätt dömer nu fem fordonsägare för givande av muta eller medhjälp av muta. Bland de dömda fordonsägarna återfinns bland annat en släkting till besiktningsteknikern. Straffet blir för dessa böter.

Döms till villkorlig dom

Teknikern döms av tingsrätten för sju fall av tagande av muta och fem fall av tjänstefel. Mannen får villkorlig dom och dagsböter på totalt 5 000 kr.

Tingsrätten anser att mannen allvarligt missbrukat sin ställning och brotten därmed ska bedömas som grova.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Erkensjö vid Noa om mutor i bilbesiktningsbranschen. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.