akademiska sjukhuset, kvinna, Anna-Karin Wikström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akademiska sjukhuset startar ingen utredning efter Uppdrag gransknings avslöjande. Hör mer i klippet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Beskedet efter nya spermieskandalen – Akademiska startar ingen utredning

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslöjade Uppdrag granskning att en högt uppsatt forskare stulit spermier från värnpliktiga, som trodde att de bidrog med spermier forskning, och använt dessa för inseminationer. Men Akademiska sjukhuset kommer inte att gå vidare med någon utredning.

– Vi ser inte att vi kan göra så mycket just nu, säger Anna-Karin Wikström, forskningsdirektör på Akademiska sjukhuset.

I ett forskningsprojekt under 60- och 70-talet erbjöds värnpliktiga att bidra genom att donera spermier. Uppdrag granskning har nu avslöjat via dna-tester att minst tre av de värnpliktiga är biologiska pappor till ett eller flera barn som kommit till via inseminationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Vi kan varken förklara eller försvara det, säger Anna-Karin Wikström.

Bengt möter sin biologiska dotter Rebecka för första gången. Provrör med spermier i vänsterkant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Inte hittat några dokument

Akademiska sjukhuset har inte hittat några dokument från tiden då forskningsprojektet ägde rum och kommer inte att gå vidare med någon utredning i nuläget.

– De som har donerat spermier, de är lovade av oss att få vara anonyma. Därför kan vi inte ta reda på vilka fler som kan ha drabbats, säger Anna-Karin Wikström.

Sjukhuset planerar inte heller att höra av sig till de värnpliktiga som donerade sin sperma i god tro.

– Vi ber om ursäkt på det här viset nu, men vi kommer inte att gå ut med personliga ursäkter, säger Anna-Karin Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.