Ingen privatisering av Ena Energi

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Enköping att energiverket Ena energi inte ska privatiseras. Partierna var inte eniga i frågan.

Med siffrorna 24 – 23 beslutade kommunfullmäktige att behålla Ena energi i kommunal regi. 4 avstod från att rösta uppger Helena Proos (S) för SVT.

Partiernas hade efter långa debatter inte kommit överens om hur framtiden för Ena Energi ser ut. Ett energiverk som genererar fjärrvärme till hushåll i kommunen.

– Vi Moderater har tagit ställning för att sälja Ena Energi, vi är det parti som har drivit debatten. Vi tror att det är det bästa för staden och stadens utveckling, säger Ingvar Smedlund (M).

– Vi säger nej till att sälja. Om vi får majoritet för det så betyder det att Ena Energi fortsätts att drivs i kommunal regi precis som tidigare, säger Helena Proos (S).

– Enköpings kommun har idag bland de dyraste fjärrvärmetaxorna. Vi ser att ett privat företag med stordriftsfördelar kan hålla nere taxorna, säger Anders Wikman (NE).

Ena energi blir nu kvar i kommunalt ägande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.