Beslut om Fullerö park klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna i Fullerö en mil norr om Uppsala har kritiserats sedan projektet föddes. Men på måndagskvällen godkändes detaljplanen i kommunfullmäktige.

Det är ett kontroversiellt projekt, som har varit omdebatterat sedan idén kom på tal 2002. Att inte bara bygga bostäder utan även sporthall, köpcentrum och en nöjespark med vikingatema i kulturlandskapet söder om Storvreta, gillas inte av alla. Men enligt Fullerö parks vd är det just platsens historia som gör området lämpligt för bebyggelsen.

– En av anledningarna till att vi satsar på temapark just på det här stället är närheten till den historiska miljön. Dessutom ligger den på andra sidan E4 från oss, säger Magnus Lohe, vd på Fullerö park.

Vikingapark i Fullerö

Projektet har fått kritik både från oppositions- och allianspolitiker. Såväl enstaka centerpartister som folkpartister har opponerat sig,  och miljöpartiet och vänsterpartiet lade en gemensam skrivelse, där de motsätter sig hela projektet, på kommunfullmäktige på måndagskvällen. Socialdemokraterna å sin sida är positiva till parken som ska skapa 1500 nya jobb. Men de vill se en tydligare plan för hur den ska finansieras. Något som det råder delade meningar om.

– Kommunen har ingen risk i det här, det är privat mark och privata pengar, säger Magnus Lohe.

– Det är inte sant. Kommunen tar risk, och får bära kostnader för till exempel kollektivtrafik och aktivitet i en sporthall, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Att projektet byggs i Fullerö innebär att de flesta besökarna med största sannolikhet kommer att ta sig dit med bil vilket påverkar miljön. Men de styrande tror att alternativen som finns räcker långt.

Med tanke på motståndet som finns mot projektet kan man räkna med ett antal överklaganden innan planerna blir verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingapark i Fullerö

Mer i ämnet