Uppsala konsert och kongress är ett av ställena som berörs. Foto: TT

Nytt beslut: 50-gräns för publiken blir kvar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen på max 50 personer i publiken vid exempelvis sport- och kulturevenemang blir kvar i Uppsala län. Det har länsstyrelsen beslutat med anledning av den omfattande smittspridningen av coronaviruset och belastningen på sjukvården.

– Vi har en hög smittspridning, bland de högsta i landet. Vi har ingen kraftig ökning men vi ser inte heller någon minskning utan det ligger kvar på en hög nivå, säger Göran Enander, landshövding Uppsala län.

Foto: Christoffer Urborn/SVT
Coronaviruset i Uppsala

Beslutet gäller till och med den 17 november men kan förlängas.

Länsstyrelsen har med stöd av ordningslagen möjlighet att styra över hur många som får tillåtas i publiken vid evenemang.

På torsdagsförmiddagen har man efter samråd med Folkhälsomyndigheten beslutat att sätta gränsen till max 50 personer. Samma gräns som vi haft sedan månader tillbaka. Det gäller oavsett vilka smittskyddsåtgärder som är vidtagna och det gäller alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, även de som hålls på exempelvis restauranger och andra serveringsställen. Polisen har i uppdrag att kontrollera att beslutet efterföljs.

”Begränsa smittspridningen”

– Det är viktigt att nu på bred front begränsa smittspridningen i Uppsala län. Dagens beslut är ett led i detta, säger landshövding Göran Enander.

Vilka ekonomiska konsekvenser blir det?

– Det drabbar en sektor som redan är hårt drabbad och det är fortsatt ansträngd. Men vi inser också att om vi fortsätter att ha den här smittspridningen under väldigt lång tid kommer det slå ännu hårdare.

Från och med söndag 1 november har regeringen beslutat att gränsen i landet i stort höjs till 300 sittande, men detta kommer alltså inte gälla i Uppsala län. Länsstyrelsen har inför beslutet frågat bland annat kommuner och intresseorganisationer hur de ser på frågan.

– Ingen av remissinstanserna gick emot förslaget utan man inser att vi måste fortsätta arbeta för att få ned smittspridningen.

Göran Enander har meddelat regeringen om beslutet, utan att be om särskilt ekonomiskt stöd hit. Skåne inför nu samma regler och även fler regioner kan komma och det kan komma ytterligare nationella stöd, menar landshövdingen.

Dessa är de särskilda restriktionerna i Uppsala:

Här är de råd som gäller:

  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
  • Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
  • Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
  • Som arbetsgivare bör man uppmana personal att jobba hemifrån och erbjuda personal utökade möjligheter att göra det.
  • Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.
  • Publiktak på 50 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet