Foto: Fredrik Sandberg/TT

Besöksförbud på äldreboenden till oktober

Publicerad

Regeringen kommer att besluta om att förlänga besöksförbudet på äldreboenden till och med den sista september.

– För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats, säger socialminister Lena Hallengren.

Besöksförbudet på äldreboenden infördes den första april och har redan förlängts en gång i juni. Förbudet går nu ut sista augusti. På torsdagens regeringssammanträde kommer regeringen att besluta om att ännu en gång förlänga förbudet, nu i en månad.

Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om besöksförbudet ska fortsätta att gälla därefter eller om det går att ersätta med andra åtgärder.

– För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats. Så i väntan på att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen återkommer med hur de ser på att man tar bort förbudet och vad man skulle behöva ha på plats i stället så förlänger vi förbudet till sista september, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

De två myndigheterna ska redovisa uppdraget den 15 september, så att regeringen hinner ta ställning och eventuellt vidta de åtgärder som föreslås före den 1 oktober.

– Det ska man tolka som att det den 1 oktober skulle kunna vara möjligt att ersätta besöksförbudet med andra åtgärder. Situationen ser väldigt mycket bättre ut just nu. Vi vill ju vara säkra på att det fortsätter så och att vi har åtgärder på plats så att man både kan hantera eventuella nya utbrott och se till så att vi inte sätter igång en ökad smittspridning, säger Hallengren.

Sven, 83, fick träffa sin fru efter fyra månader: ”Vi hör ihop”:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.