Foto: TT

Besvärligare bli av med lössen

Publicerad

Uppsala kommun tar nya krafttag mot huvudlössen. Under helgen uppmanas alla föräldrar att luskamma sina barn.

– I januari och september när eleverna kommer tillbaka från ledigheten ser vi att det finns en ökning i frekvens av löss. Det är när barnen kommer ihop sig igen som det är risk att smittspridningen tar fart, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef för centrala elevhälsan i Uppsala.

Viktigt med gemensam kamning

Luskamningshelgen är en gemensam satsning för att bli av med lössen, men den syftar också till att förebygga spridning.

– Det kan vara så att man har något enstaka ägg som inte har utvecklats. Kammar man bort det kommer det inte utvecklas och om alla gör det samtidigt kan vi förhindra ytterligare spridning.

Kommunens uppmaning riktas främst till föräldrar som har barn i grundskolan, men genom ett samarbete med 1177 försöker man även att nå förskoleelever.

Fler återfall

Enligt Christina Stenhammar har man de senaste åren sett att det varit lite besvärligt att bli av med lössen helt och hållet.

– Skolsköterskor rapporterar i högre grad att det har blivit svårare för en del barn att bli av med lössen och att många får återfall. Det är därför det är viktigt att vi tar ett gemensamt krafttag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.