Mannen råkade skriva fel på två siffror i sitt personnummer, och pengarna sattes in på fel skattekonto. Nu får han inte tillbaka dem av skatteverket. Foto: TT

Skattade på fel konto – förlorar pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon skulle delbetala reavinstskatten efter en försäljning av ett hus och satte in 115.000 kronor på skattekontot. Men skrev fel på två siffror, och satte in pengarna på fel konto.

Nu står det klart att pengarna är förlorade.

– HD överger sin tidigare uppfattning. Min klient är körd, säger Magnus Isaksson, Uppsalabons advokat.

En nu 60-årig man hade sålt en villa och skulle i början på 2014 göra en inbetalning av reavinstskatt på sitt skattekonto.

– Det var en av tre inbetalningar. Den här gången skulle han sätta in 115.000 kronor, men råkade vända på två siffror i sitt personnummer och pengarna sattes in på fel konto, berättar Magnus Isaksson, uppsalabons juridiska ombud.

”Chockad”

Den felaktiga insättningen upptäcktes inte direkt. Det gick en tid, och plötsligt hörde skatteverket av sig. Uppsalabon hade inte betalat sin reavinstskatt.

– Min klient blev chockad. Han protesterade och menade att han hade ett kvitto på insättningen. När han tittade efter så såg han att han hade vänt på två siffror, säger Magnus Isaksson.

Här hade historien kunnat sluta lyckligt. Om Uppsalabon hade haft lite tur.

Om kontot som pengarna sattes in på hade tillhört en person som inte hade haft några skulder, eller i alla fall bara skulder till skatteverket, då hade Uppsalabon kunnat få pengarna återbetalda. Men någon tur hade inte Uppsalabon.

– Pengarna råkade sättas in på ett konto där personen hade skulder till kronofogden. När pengar kom in på kontot skickade skatteverket så blev det utmätning, och skulder betalades av.

Fick först rätt

För att få tillbaka pengarna så drog Uppsalabon skatteverket till tingsrätten – och fick rätt.

Skatteverket överklagade domen till hovrätten – och där fick skatteverket rätt.

Uppsalabon fick prövningstillstånd i Högsta domstolen – och där vann skatteverket igen.

Vilket betyder att Uppsalabon, som har tvingats betala in ytterligare 115.000 kronor till skatteverket för att undvika dröjsmålsränta och skattetillägg, inte får tillbaka sina pengar.

– Det här innebär att Högsta domstolen svänger och inte följer sin tidigare uppfattning enligt vår mening. 2011 fattade Högsta domstolen beslut om att skatteverket skulle betala tillbaka pengar som sattes in fel. Skillnaden då var att det handlade om att det var pengar som hade dragits för en skatteskuld, inte en utmätning, säger advokat Magnus Isaksson.

Om skatteverket inte behöver betala tillbaka pengarna – finns det någon möjlighet för din klient att få tillbaka dem på annat sätt?

– Nej, han är körd. Han skulle kunna stämma fodringsägarna, men de har ju handlat i god tro, så det ser jag inte som någon möjlighet. Att stämma personen vars skattekonto som pengarna sattes in på ser jag som utsiktslöst. Han lever under utmätning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.