Lotta Larsson Foto: SVT

Ridhuset fast med bara ett dass – drabbar verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

I åtta år har Bälinge ryttarförening väntat på en riktig toalett, något man blivit lovad hävdar man. Innan flytten till den nuvarande anläggningen hade föreningen en stor verksamhet för funktionshindrade – i dag är den nästan helt borta.

– Jag har gett upp hoppet. Så här i efterhand borde toaletten ha varit inskriven i kontraktet, säger Lotta Larsson som är ekonomiansvarig i föreningen.

Det var 2010 som Bälinge ryttarförening skrev under ett tioårskontrakt för att bedriva sin verksamhet på Bemersberg utanför Bälinge.

Någon vattentoalett ingick inte i avtalet, men enligt klubben så fick man ett muntligt löfte om att det skulle fixas. Åtta år har gått men ingenting har hänt.

Tiotusentals i hyra

Lotta Larsson är inte nöjd med valutan för hyran på drygt 50.000 kronor i månaden – klubben kan i dag inte erbjuda ridning för alla.

– Funktionshindrade kan inte ta sig till dasset, säger hon och pekar ut mot den smala gången ut till det blåmålade utedasset som ligger granne med dynghögen.

Hyresvärden Jakob von Engeström säger att det har blivit ett missförstånd. Ett avlopp är man villiga att anlägga, men sedan verkar det inte som att man är överens om vem som ska ta kostnaden för en toalettbyggnad.

Hyran räcker inte till en toalett?

– Till en toalett kanske, men inte till ett hus, det gör

Jakob von Engeström Foto: Privat

den inte, säger Jakob von Engeström.

Oklar framtid

Man står med förväntningar på båda sidor.

– Vi har inte råd med det, och anser att en vattentoalett bör ingå i hyran, säger Lotta Larsson.

Ridskolans ledning uppfattar att dasset är ett problem som borde uppmärksammas.

– Ridtjejer är tåliga, men jag undrar om det låtit lika om man stängt toaletterna i Björklinges ishall och erbjudit dass. Det hade förmodligen blivit ramaskri, säger Lotta Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.