”Bilden av studenten har slagits i kras” Foto: Märta Gross Hulth

”Bilden av studenten har slagits i kras”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Nyhem, rektor på Lundellska, känner för de elever som går sista året och som inte kommer att få den student de har föreställt sig.

– Det gör mig ont också, säger han.

Lundellska skolan brukar ha sitt utspring på borggården vid Uppsala slott. Nu tittar skolan på alternativa lösningar, till exempel en digital variant som kan följas via webben och att varje klass skulle kunna få en egen ceremoni med eget utspring.

Coronaviruset i Uppsala

Samtidigt pågår ett övergripande arbete inom kommunen.

– Vi vet ingenting just nu om hur det kommer att bli, men ska besluta om det i början av maj. Hur det än blir så kommer samma direktiv att gälla för alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala, säger gymnasiechef Christine Kastner Johnson.

Hon konstaterar att utifrån Folkhälsomyndighetens nuvarande direktiv blir det inget traditionellt studentfirande på gymnasieskolorna.

– Och det är väldigt beklagansvärt, jag är medveten om att det finns en stor sorg över detta ute bland eleverna, säger Christine Kastner Johnson.

Hör Stefan Nyhem berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet