Foto: Sport- och rekreationsfastigheter ABVisa alla (5)
Visa alla (5)

Bildextra: Här är nya Studenternas

Uppdaterad
Publicerad

Här är fotbollens nya arena på Studenternas.
En ny huvudläktare på västra sidan för att slippa motljus – och konstgräs.
Bygget ska påbörjas 2017. Är det tänkt.
– Vi ska klara det, men det återstår en hel del innan vi kan dra igång. Ändringar i detaljplan och upphandling bland annat, säger Johan Quarfordt, projektledare för det kommunala bolaget Sport- och rekreationsfastigheter AB.

I oktober 2015 fattades beslut om att bygga ny fotbollsarena på Studenternas.

I samband med det beslutet pratades det om att Sirius skulle tvingas bort från Studenternas under en del av byggtiden, arenan planeras att invigas nyårsafton 2021. Men nu är planen att Sirius ska kunna spela på Studenternas under hela byggtiden.

– Om allt går enligt plan så ska bygget dras igång sommaren 2017, säger Johan Quarfordt, projektledare på det kommunala bolaget Sport- och rekreationsfastigheter AB.

Upphandlingen inte klar

Entreprenör är inte upphandlad, bygglov måste fram och detaljplanen måste ändras. Bland annat.

– Vi ska klara det, men det återstår en del innan vi kan dra igång, säger Johan Quarfordt.

Läktarna kommer att byggas i omgångar.

Huvudläktaren byter sida

Först drar bygget av den nya huvudläktaren i gång. Den nya huvudläktaren kommer att ligga på den västra sidan av arenan, istället för den östra sidan som i dag.

– Det är egentligen tre anledningar. Dels handlar det om omsorg av stadsbilden. På den västra sidan har vi åsen att ta stöd i, så en högre huvudläktare kommer att smälta in bättre i stadsbilden och lämna årummet mer ostört. För att klara de krav som bland annat tv ställer för kameravinklar så måste arenan ha en viss höjd, och då passar det bättre där. Dels så slipper vi motljuset om vi placerar den på västra sidan, säger Johan Quarfordt.

Under byggtiden av den nya huvudläktaren måste man riva ståplatserna på västra sidan, och då kommer man att kompensera bortfallet av publikplatser med tillfälliga läktarplatser på kortsidorna.

Konstgräs från säsongen 2019

Säsongerna 2017 och 2018 kommer att spelas på naturgräs.

Under vintern 2018-2019 kommer man att lägga den nya konstgräsplanen.

– Det blir lite ”risky buisness” eftersom det inte är rätt årstid, säger Johan Quarfordt.

Då ska den nya huvudläktaren stå klar, och även den södra läktaren. 2020 ska hela arenarummet, med nya läktare även på norra och östra sidan vara klara, och på nyårsafton 2021 är det tänkt att invigningen ska vara.

Namnet blir kvar

Den nya huvudläktaren kommer att bestå av två etage, övriga läktare ett etage. På övre etage kommer det även att byggas loger och kommentatorsbås för tv-sändningar rapporterar UNT.

Sirius supporterklack som började att hålla till på västra sidan (därav namnet Västra sidan) har hållit till på huvudläktaren de senaste säsongerna. De kommer nu att erbjudas klack-plats på norra läktaren. Bortasupportrar kommer att få hålla till på södra läktaren.

Och namnet ”Studenternas” kommer att bestå. Det är inte till salu.

– Den politiska strävan är att låta namnet vara kvar, säger Johan Quarfordt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer