Båda bilarna fick skador i olyckan, mannens bil bärgades från platsen. Foto: Polisen

Bilist döms: Körde för långsamt på E4 och orsakade olycka

Publicerad

En man i 75-årsåldern körde för långsamt på E4 och orsakade en olycka en tidig morgon i oktober 2020. Nu döms mannen för vårdslöshet i trafik till dagsböter.

Det var regnigt och mörkt på E4 i höjd med Årsta i östra Uppsala den aktuella morgonen och mannen har uppgivit att han var på väg till en verkstad eftersom hans katalysator gått sönder. Bilen lät därför högt, men mannen valde att ändå köra på E4 då klockan inte var mer än halv sex på morgonen.

Han körde ungefär 60 kilometer i timmen på vägen – högsta tillåtna hastighet var 110 kilometer i timmen -  då en kvinnlig förare plötsligt körde in i hans bil bakifrån.

Ingen person kom till skada, men båda bilarna fick plåtskador.

Måste anpassa hastigheten

En polispatrull anlände för att skriva en anmälan och såg då att mannens bil saknade fungerande baklyktor.

Själv har mannen förnekat att han gjort sig skyldig till något brott.

Uppsala tingsrätt konstaterar i domen att motorvägen förvisso bara har en högsta tillåtna hastighet, och inte en lägsta. Men att förare samtidigt är skyldiga att anpassa sin hastighet till ”vad trafiksäkerheten kräver”.

Mannen döms till 40 dagsböter på 200 kronor vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer