Årets blåbärssäsong kan bli den sämsta på 15 år. Foto: TT

Rekorddålig blåbärssäsong – sämsta på 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Årets blåbärssäsong kan bli den sämsta på 15 år, åtminstone i Norrland, enligt Sveriges lantbruksuniversitet – SLU. För Upplands del blir årets blåbärsprognos ganska normal, men ändå osäker.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som i årets blåbärsprognos spår att säsongen kan bli en av de sämsta på femton år. Förra året bedöms som ett rekordår, vad gäller produktion, men i år har vädret vänt tillgången nedåt.

– För Götaland och Svealand tror vi att det blir ganska normalt. Men för Norrland, som vi vet lite mer om, ser det ut att bli sämre, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid SLU.

– Som vi tror, och som vi har fått rapporter om, har det varit nattfrost under blomningen, säger Langvall om utsikterna för Norrland.

Årets prognos kan bli sista

Den kalla våren väntas försena mognaden med några veckor.

Langvall betonar att årets prognos, som kan bli den sista, är mer osäker än tidigare år. Den baseras inte på ett lika stort underlag som tidigare. Därför har SLU inte kunnat dela upp Norrland i en nordlig och en sydlig del och för Svealand och Götaland räcker inte underlaget till en egentlig prognos.

I Norrland kan nattfrosten som varit göra att det blir nödvändigt, enligt SLU, att leta efter bär på andra platser än vanligt, helst i lite högre belägna områden.

Bärplockare drabbas

Den förmodat lägre tillgången på blåbär i år kan få inverkan på arbetet för de tusentals bärplockare, i första hand från Thailand, som får arbetstillstånd i Sverige varje säsong. I år har Migrationsverket beviljat drygt 3 000 personer från länder utanför EU för att plocka bär. Det är något färre än förra året och klart färre än för fem år sedan, då antalet var uppe i strax under 6 000 tillstånd.

Socialdemokraterna och LO föreslog i vintras att jobben som bärplockare i första hand ska vara en fråga för personer, till exempel nyanlända, som redan finns i Sverige. Ett LO- och S-argument är att det behövs fler enkla jobb att tillgå för nyanlända.

Men LO-förbundet Kommunal, som försökt bringa reda i avtal och villkor i branschen, är inte med på den idén.

– Det är fel att öronmärka vissa arbetsuppgifter för vissa människor, sade Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren häromdagen.

Fakta: Antal plockartillstånd

I år, till och med sista juni, har Migrationsverket beviljat 3 042 arbetstillstånd för bärplockning i Sverige för personer från länder utanför EU.

Förra året beviljades 3 199 tillstånd.

För fyra år sedan, 2013, beviljades så många som 5 915.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.