Foto: SVT / TT

Blågrön koalition vill ta makten i Enköping

Uppdaterad
Publicerad
Alliansen tänker ta hjälp av Miljöpartiet för att få ett blocköverskridande styre i minoritet i Enköping. Det bekräftade moderaten Ingvar Smedlund under fredagen.
– Jag kan bekräfta att vi har en blågrön allians.

Efter flera turer och förhandlingar om hur Enköping ska styras framöver, kunde Alliansen under fredagsmorgonen bekräfta sina planer: en koalition med MP.

– Vi siktar på att styra kommunen i minoritet. Det gör att vi kommer behöva stöd av ytterligare partier och jobba på ett annat sätt än tidigare, med fler varv i processerna, säger Ingvar Smedlund (M).

Krävs stöd av ett vågmästarparti

De senaste fyra åren har Socialdemokraterna och Nystart Enköping styrt kommunen och då satt Ingvar Smedlund som oppositionsråd. Nu vill han i stället sitta i förarsätet, men eftersom det föreslagna blågröna styret bara har 23 av 51 mandatplatser så krävs det att något av vågmästarpartierna S, SD eller NE röstar igenom förslaget.

Är du övertygad om att ni får med er det stödet? 

– Nej jag är inte övertygad om någonting, men vi är beredda att ta ansvaret för Enköpings kommun. Vi kommer förtydliga hur vi har tänkt på vår presskonferens på söndag, säger Ingvar Smedlund.

Varken Socialdemokraternas eller Nystart Enköpings representanter har själva fått det föreslagna minoritetsstyret bekräftat när SVT Uppsala pratar med dem.

– Det är en svag minoritet som tänker försöka på sig att styra kommunen och det kräver ju att de förhandlar med oss eller Nystart eftersom de tidigare sagt att de inte tänker ta stöd från SD. Vår uppgift är att få igenom så mycket socialdemokratisk politik som möjligt, säger Sverre Ahlmbom (S).

”Inte självklart att vi tänker stödja”

Nystart Enköpings avgående kommunalråd Anders Wikman är skeptisk till det blågröna förslaget.

– Vi ser med oro på ett svagt minoritetsstyre för Enköping, där man först ska komma överrens internt och sedan behöva söka stöd från andra partier. Det är inte självklart att vi tänker stödja det här, men samtidigt är det inte så att vi med våra fem mandat kan stoppa det, utan det kräver att flera säger nej, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer