Ska Heby bli del av Uppsala kommun?

Uppdaterad
Publicerad

Lägre skatt och bättre service. Det är några av vinsterna för Heby kommun om man går ihop med Uppsala, enligt moderaten David Olsson. Men förslaget får kritik.

I Heby verkar det vara blandade åsikter om man bör gå ihop med Uppsala kommun eller inte.

Moderaten David Olsson (M) tycker att kommunen ska utreda vad det skulle betyda för Heby att gå samman med Uppsala kommun.

– Jag tror man kan få bättre service till en lägre kostnad i form av en lägre skatter om vi går ihop med Uppsala kommun, säger David Olsson.

Och det är inte bara tomma ord, därefter vill han också att man ska ta beslut om man faktiskt ska sammanstråla med Uppsala eller ej. 

– Ta om du till exempel är en äldre person som talar finska. Då finns det boenden för finsktalande i Uppsala. Det har vi inte i Heby kommun.

Kommunstyrelsens ordförande skeptisk

David Olssons förslag är inte förankrat hos moderaterna själva i Heby. Själv tror han sig ha stöd för förslaget. Men kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C), är skeptisk.

– Möjligen skulle kommunalskatten skulle bli lägre, men jag tror vi skulle bli marginaliserade i en så stor kommun, eftersom vi är en kommun med väldigt stor landsbygd och många små tätorter, säger Marie Wilén.

Marie Wilén tror inte att förslaget kommer röstas igenom i kommunfullmäktige.

– Jag är väldigt förvånad att det här kommer nu när Heby kommuns befolkning ökar, vi har fått en förbättrad kollektivtrafik och vi har intressanta företagsetableringar som växer upp.

Det var bara drygt sju år sen Heby bytte län från Västmanland till Uppsala. David Olsson tycker att en hopslagning med Uppsala kommun inte är helt orimlig.

– Pendlingen ökar. Vi har fått upptåg och jättebra kollektivtrafik. Landet integreras, vi rör på oss längre. Det kanske är ett steg till att vi gör en större kommun, säger David Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.