Efter ett stort polispådrag där två poliser skadades den 2 maj i år. Foto: TT

Polisen berättar: Kämpade för mitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen träffades i huvudet av en grov kätting då han försökte stoppa gärningsmannen. Blodet började rinna. Några timmar senare gjorde två andra poliser ett försök att gripa den misstänkte. Gärningsmannen sköts då till döds.

Det var den 2 maj som polisen kallades till Forumgallerian i Uppsala då de fick ett larm om en misstänkt misshandel i en bostad i närheten.

Strax innan 13 på eftermiddagen kom två poliser till platsen för att göra en teknisk undersökning. Det var också då de sprang ihop med den misstänkte då de klev ur en hiss i fastigheten, skriver Polistidningen.

Attacken vid Forumgallerian

– Vi hade ju fått se en passbild på den misstänkte och vi såg ganska fort att det var han så vi frågade honom om namn och bad honom ta upp händerna ur fickorna, berättar kollegan till polisen som snart blev slagen med en kätting i huvudet till polistidningen.

Försökte gripa mannen – attackerades

Polisen tog tag i den misstänkta mannens handled varpå gärningsmannen slet fram en kätting och svingade den kraftigt mot polisens huvud.

– Jag tror att han träffade på första eller andra svingen, säger polisen till tidningen.

Tankarna for genom huvudet på den misshandlade polismannen och huvudet började blöda. Det var kaos i trappuppgången och gärningsmannen var svår att övermanna.

– Jag upplevde verkligen att jag slogs för mitt liv, säger den misshandlade polisen.

Drog inte vapen – för trångt

Båda polismännen funderade på att använda sina vapen, men tänkte om då utrymmet var för trångt enligt Polistidningen. De backade istället ut och den misstänkte försvann troligtvis ut genom sin egen lägenhet.

Polisen mår i dag bra och redan dagen efter var han tillbaka på jobbet. Och det bästa sättet för honom att bearbeta händelsen har varit att berätta om den om och om igen. Det var första gången han råkat ut för en händelse som denna.

– Om han hade haft en kniv redan då eller en pistol, då hade vi kanske inte varit här, säger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet