Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förlorar bostad om två månader Foto: SVT

Azad blir av med sin bostad om två månader

Uppdaterad
Publicerad

Azad Görecegiz är orolig för sin bostadsframtid. I dag är han inneboende, men om ett par månader tvingas han ut.
På Uppsala bostadsförmedling träffar vi honom.

Länsstyrelsen i Uppsala har synat Boverkets bostadsmarknadsenkät 2018 som besvarats av landets kommuner, och det är kommunerna i Uppsala län som själva vittnar om en obalans.

– Även om byggtakten har varit hög de senaste åren uppger länets alla åtta kommuner underskott på bostäder totalt sett, samt i alla centralorter. Alla kommuner, utom en, bedömer att det kommer att vara fortsatt brist på bostäder om tre år, säger Karin Lindeberg, handläggare för bygg- och bostadsfrågor på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På Uppsala bostadsförmedling förstärks bilden av att det är ett stort antal som inte har och därför söker bostad. Enligt kommunikationschefen Tala Raha vid Uppsala bostadsförmedling ligger kötiden för en hyresbostad på mellan ett par månader upp till 20 år. I genomsnitt tar det nästan åtta år att få en lägenhet, och i dag står över 100 000 personer i kön till Uppsala bostadsförmedling. Förra året förmedlades ungefär 9 000 bostäder.

Azad Görecegiz får inte ihop det intensiva bostadsbyggandet under senare år, med bostadsbristen som råder i Uppsala. Snart blir han av med sin bostad och måste hitta en ny.

I fem år har han stått i bostadskö, säger han,  utan att ha fått ett erbjudande som passar.

Så vill sökande ha det:

Visa

Sommaren 2018 riktade Bostad Uppsala en webbenkät till till drygt 12 000 slumpmässigt utvalda i bostadskön. 1 551 svar kom in. Här är några slutsatser av svaren:

  • Hälften av alla som står i kön är under 38 år.
  • Över en tredjedel bor utanför Uppsala län.
  • Nästan 20 procent av de bostadssökande tjänar mellan 10 000 kronor och 16 000 kronor. Två tredjedelar tjänar mindre än 30 000 kronor i månaden.
  • En av fem saknar eget boende.
  • Hälften av de bostadssökande har behov av att flytta inom två år (den genomsnittliga kötiden är nästan åtta år, enligt Uppsala bostadsförmedling).
  • De tre viktigaste bostadsfaktorerna: att hyran inte är för hög, att lägenheten ligger i rätt område och att den har en uteplats eller balkong.
  • Störst efterfrågan är det på tvåor och treor.
  • Bara fem procent  skulle kunna tänka sig att betala över 8 000 kronor för en nyproducerad tvåa (snitthyran för en ny tvåa är 9 025 kronor).
  • Den genomsnittliga hyran för en trea är 11 870 kr per månad men endast 10 procent uppger att de är villiga att betala över 10 000 kr. Få hyresgäster kan matcha hyresnivån här.

Källa: Uppsala bostadsförmedling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer