Blixtnedslag har orsakat brand i hus i Östervåla, Alunda och Älvkarleby. Foto: SVT

Blixtnedslag – fastighet i brand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades under måndagseftermiddagen till en brand i Gräsbo, Östervåla. Enligt räddningstjänst har blixten slagit ned i ett mindre uthus. Branden spred sig under eftermiddagen till ett bostadshus.

Det första larmet inkom till räddningstjänsten strax innan klockan 14.00 på måndagseftermiddagen. En mindre fastighet ska ha fattat eld sedan blixten slagit ned.

– Det är blixten som har slagit ned i ett uthus som står nära ett större hus. Vi har tre stationer med yttre befäl inkopplade och de är på väg fram, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Vid 14.15 uppgav Storstockholms räddningscentral att branden tilltagit och hade spridit sig till ett intilliggande bostadshus. Släckningsarbetet intensifierades och rökdykare var på plats för att kontrollera huset.

Strax före klockan 15.00 hade räddningstjänst fått branden under kontroll och den kunde släckas utan att huset skadades allvarligt.

– Det hade tagit sig lite i huset men vi kunde snabbt få branden under kontroll. Nu håller vi på med eftersläckning och beräknar att kunna lämna inom tjugo minuter, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Ytterligare Blixtnedslag

Klockan 14.35 larmades ytterligare ett blixtnedslag till räddningstjänsten. Enligt storstockholms räddningscentral ska det röra sig om en villa i Alunda där blixten har slagit ned i husknuten. Det ska enligt uppgift ryka från husknuten och man har därför skickat sju enheter för att göra en kontroll av fastigheten. Det finns i nuläget inte några närmare uppgifter om spridningsrisk eller om en brand har brutit ut.

– Det kom rök från husknuten men jag har inte fått något närmare lägesrapport. Vi undersöker på plats, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Kabelbrand på vinden

En dryg halvtimme senare larmas ett tredje blixtnedslag i en villa i länet. Den här gången i Älvkarleby.

Gästrike räddningstjänst uppgav vid 16-tiden att det just nu ska vara lugnt på platsen.

– Två brandstationer är kvar. De går med värmekamera och kontrollerar så det inte har spridit sig, säger inre befäl Magnus Östlund.

Det ska ha varit en kabelbrand förorsakat av blixtnedslag som gjort att det fattat eld och blivit rökutveckling uppe på husets vind.

– Det fanns personer i närheten av huset, men ingen är skadad vad jag vet, säger Magnus Östlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.