Mannen i 20-årsåldern tog kontakt med säljare och rånade sedan dem i samband med deras möte. Foto: TT/montage

Stämde träff och rånade säljare – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen stämde träff med säljare som sålt varor på internet. Väl på plats blev flera av dem misshandlade och rånade av flera förövare. Mannen döms för flera liknande rån.

En man i 20-årsåldern bokade i slutet av 2018 möte med en säljare på annonssidan Blocket för att göra upp en affär. Han uppgav att han ville köpa en klocka till ett värde av drygt 30 000 kronor och ett armband till ett värde av 5 000 kronor. Köparen insisterade på att få träffas på Kvarntorget under kvällstid, vilket säljaren gick med på.

Blev rånade och misshandlade

Köparen kom dit med en vän, vilket även säljaren gjorde. Väl där fick köparen ”problem” med att genomföra sin swishbetalning. Kort därefter sprang han från platsen med klockan och armbandet.

Säljaren och hans vän sprang efter då en tredje person konfrontera dem och handgemäng uppstod. Mannen som skulle sälja klockan och hans vän blev misshandlade och även rånad på en mobiltelefon som föll till marken under slagsmålet.

Flera liknande rån

Åklagaren ville att mannen skulle dömas för tre rån om genomförts på samma sätt i området kring stadsdelen Kvarngärdet. Men bevisningen räckte inte för en fällande dom i samtliga fallen. Men mannen döms även för att ha rånat en man som lagt ut smycken på samma annonssida.

Mannen kunde bland annat identifieras genom en tatuering han bar på handen. Telefonnumret som använts i samband med kotakten till säljarna kunde även kopplas till honom, även om 20-åringen hävdar att han inte alltid haft telefonen i sin ägo.

Frivården uppgiven om mannen

Frivården konstaterar att de redan prövat omfattande behandlingsinsatser utan framgång. Därför döms mannen nu till fängelse i två år och fyra månader. Han ska även betala skadestånd till rånoffren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.