Kommunen stänger in kojan med skyddsstängsel. Foto: SVT

Uppsala kommuns vändning: Ingen avhysning av ”kojaktivister”

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisternas koja i Blodstensskogen skulle rivas av Uppsala kommun med hjälp av polisen.

Men nu har kommunen svängt i frågan – åtminstone temporärt. På måndagen sattes ett skyddsstängsel upp runt kojan.

– Vi kommer att försöka föra en dialog med personerna istället. Staketet är en säkerhetsåtgärd, säger Ingemar Carlsson, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Uppsala kommun har tidigare sagt till SVT Uppsala att man skulle ansöka hos kronofogden om en så kallad handräckning och i och med det få hjälp av polisen med avvisningen. Men trots att ärendet landat på kronofogdens bord så blev det ändringar.

– Vi har haft dialog med polisen och kronofogden och kommit fram till att vi kommer inte att aktivera avvisningen just nu, säger Ingemar Carlsson, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen och utvecklar:

– Om vi avvisar dem så skulle det kunna ta för stora proportioner. Då skulle de (aktivisterna) inte förstå att de ska ta sig ner och då skulle det krävas för mycket resurser av polisen, och det känner vi inte att det är rätt väg att gå nu.

Vill ha en dialog

På måndagen var kommunen och polisen på plats i Blodstensskogen för att sätta upp ett skyddsstängsel kring kojan.

– Det är för att säkra platsen. Vi som kommun måste vi se till att allmänheten inte skadar sig om något skulle falla ner eller om det skulle hända något med kojan, säger Ingemar Carlsson.

Förhoppningen från kommunens sida var även att kunna prata med aktivisterna. Innan staketet sattes upp informerade kommunen aktivisterna som befann sig i kojan om att kojan saknar bygglov och att de skulle sätta upp ett skyddstängsel på grund av säkerhetsrisken.

– Vi vill få till en dialog och få dem att själva att förstå att de ska kliva ner. Men det är ingen som direkt har klivit fram och pratat med oss.

Kan bli kvar över sommaren

Vad blir nästa steg?

– Vi hoppas att personerna kommer att ta ner kojan frivilligt. Sker det inte inom en överskådlig tid så får vi agera efter det. Men kojan kan bli kvar över sommaren, säger Ingemar Carlsson.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut när kommunen satte upp ett skyddsstängsel runt kojan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.